luni, 3 noiembrie 2008

Pomelo


Fruct originar din Asia, răspîndit apoi în sudul Africii, Argentina, America şi Israel, pomelo poate fi procurat acum cu uşurinţă din orice piaţă. Există mai multe varietăţi de pomelo, în funcţie de culoare şide pulpa.
Un bun pomelo are o coajă bine întinsă, strălucitoare şi este greu cînd este luat în mînă. El poate fi păstrat la rece timp de cîteva zile şi este apreciat pentru calităţile sale gustative şi nutriţionale.
Este bogat în vitamina C (o jumătate de fruct conţinînd 2/3 din raţia zilnică de vitamina C recomandată). În plus, vitamina C rămîne stabilă chiar şi după mai multe săptămîni de la recoltare. Această vitamină ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi are un puternic efect antioxidant, participînd la distrugerea radicalilor liberi. Ea ameliorează buna funcţionare a calciului alimentar de către organism. Intervenind în formarea colagenului, are o importanţă hotărîtoare în dezvoltarea sistemului osos şi a ligamentelor. De fapt, colagenul participă la refacerea structurilor lezate, intervenind în stările inflamatorii şi în vindecarea rănilor. Este influenţată astfel consolidarea rezistenţei oaselor şi a dentiţiei.
Alături de vitamina C, pomelo conţine şi vitamina P, vitaminele B3, B5, biotină, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu şi alte minerale. Pentru a păstra bogăţia de vitamine sucul de pomelo trebuie consumat imediat după preparare si este bine să fie servit dimineaţa, la micul dejun.
Acest suc are multiple proprietăţi, printre care se remarcă:
• stimulator de excepţie al sistemului imunitar;
• are un puternic efect antioxidant, participînd la distrugerea radicalilor liberi;
• stimulator al secreţilor digestive;
• tonic, antiseptic;
• diuretic, un bun curăţitor de toxine pentru organism;
• scade colesterolul;
• are proprietăţi alcalinizante care contrabalansează efectul acidifiant al unor alimente cum ar fi carnea, peştele, făinoasele;
• ajută absorbţia fierului la nivelul intestinului;
• are acţiune de activare a acidului folic;
• participă la sinteza hormonilor glandelor suprarenale;
• detoxifică ficatul;
• este un excelent tonic al capilarelor;
• deoarece 100 g de pomelo are doar 42 calorii, este un fruct ideal în regimuirle hipocalorice.
În concluzie, sucul de pomelo creşte rezistenţa organismului, fiind de mare ajutor atît pentru întărirea sănătăţii, cît şi pentru recîştigarea ei, grăbind vindecarea în infecţii virale si bacteriene, în cazul bolnavilor de artrită cînd durerile au fost ameliorate, încetinirea procesului de arteroscleroză prin reducerea colesterolului, vindecarea rănilor şi escarelor, hiperfuncţii tiroidiene, retinopatie diabetică, atunci cînd au fost reduse manifestările hemoragice, glaucom, pentru a evita sîngerarea capilarelor din ochi, diabet zaharat, pentru îmbunătăţirea metabolismului zahărului şi al grăsimilor, reducerea riscului apariţiei cataractei şi frînarea procesului de îmbătrînire pentru persoanele în vîrstă, creşterea rezistenţei organismului, întărirea oaselor, reducerea deteriorării smalţului dentar şi prevenirea apariţiei cariilor dentare la copii,reducerea stresului si oboselii.