luni, 9 aprilie 2018

Tort din bezea cu crema de vanilie



Avem nevoie pentru bezea:
 - 70 g alune
 - 4 albusuri
 - 1 praf sare
 - 220 g zahar
 - 220 g zmeura prosapata
 - zahar pudra pentru ornat
Avem nevoie pentru crema de vanilie
 - 320 ml lapte
 - 1 baton vanilie
 - 3 galbenusuri
 - 30 g zahar
 - 15 g faina
 - 15 g amidon alimentar

Sfat:
Pentru blaturi uniforme se toarna compozitia de bezea intr-un cornet cu sprit, cu varf larg, rotund si se stropeste  sub forma de spirala pe hartia cerata.

 - In locul zmeurei se pot folosi afine proaspete, zmeura congelata sau mure. Alaturi de acest tort se potrivesc de minune o cafea tare, amara, si un pahar cu apa.

Cum facem:

Se rumenesc alunele inntr-o tigaie fara ulei.Se rastoarna  pe o farfurie si se lasa sa se raceasca. Se freaca intre palmepentru a indrepta cojile maro. O lingura de alune se toaca mare si se pune deoparte, restul se macina marunt.
Se incinge cuptorul la 140 grade Celsius (120 g C cu ventilator sau treapta 1).Se tapeteaza doua tavi cu hartie de copt si pe fiecare hartie se deseneza cate un cerc de circa 20 cm diam.
Se bat albusurile cu sare adaugand zaharul in ploaie. Se bate spuma 2 min la cea mai mare treapta de viteza, pana se intareste si devine lucioasa. Se incorporeaza alunele macinate.
Se toarna bezeaua in asa fel pe cercurile desenate, incat sa nu formeze moturi la suprafata. Se coc blaturile de bezea o ora jumate; dupa ce s-a scurs jumatate din timp, se intorc tavile pentru ca blaturile sa se coaca uniform.  Se desprind apoi blaturile  de bezea de pe hartie si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Se da in clocot laptele pentru crema de vanilie. Se cresteaza batonul de vanilie si se adauga la lapte. Se ia vasul de pe foc si se lasa laptele sa se patrunda 35 min.
Se freaca galbenusurile cu zaharul. Se cern faina si amidonul deasupra si se incorporeza. Se scoate batonul de vanilie din lapte, i se scobeste miezul si se pune miezul inapoi in lapte.
Se da in clocot laptele, apoi se adauga treptat la compozitia de galbenusuri. Se lasa sa fiarba totul la foc mic cca 1 minut, pana cand se leaga compozitia. Se ia vasul de pe foc si se lasa crema sa se raceasca. Se amesteca din cand in cand ca sa nu faca pojghita.
Se aseaza un blat de bezea pe un platou de tor si se intinde crema pe el.  Se asseaza 2/3 zmeura deasupra apoi se acopera cu cel de-am doilea blat. Se orneaza tortul cu zmeura ramasa si cu migdalele tocate. Se presara zaharul pudra deasupra. Se taie felii cu un cutit ascutit si se serveste imediat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poti scrie aici!