marți, 30 decembrie 2014

Tort DOBOS






Pentru foi avem nevoie de:

-10 oua
-10 linguri zahar
-10 linguri faina

Pentru copt: tava rotunda si hartie cerata de copt

Pentru crema:

- 7 oua
- 300 g zahar pudra
- 1 fiola esenta de rom
- 6 linguri mari de cacao amara
- 1 ciocolata amaruie de 100 g
- 500 g margarina rama pentru prajituri

Pentru decor din zahar ars:

- 200 g zahar
- 3 linguri zeama de lamaie

Cum procedam:

- batem bine albusurile cu zaharul, poi adaugam galbenusurile iar la sfarsit faina!
- luam cate putin din compozitia de oua si intindem pe foaia cerat , sub forma rotunda
- in timp ce se coc foile pastram compozitia de oua la frigider sa nu se lase albusurile.
- se coc pe hartie cerata decupata in forma rotunda, pe rand 14 foi! Nu avem voie sa le suprapunem deoarece se lipesc. Se coc fiecare cam 10 minute, pana se aureste putin foaia pe margine.
Ne pastram o foaie pentru deasupra tortului pe care o vom taia si acoperi cu glazura din zahar ars.
Pentru crema:
-batem separat cu mixerul ouale cu zaharul pana se albeste compozitia, apoi punem crema pe abur, la bain marie, amestecand cu o lingura de lemn. Rupem ciocolata bucatele in crema si amestecam totul lasand sa fierba pana se ingroasa putin compozitia. Adaugam si cacao si lasam pe abur sa se omogenizeze totul!
-dam crema apoi la racit timp in care ne asiguram ca ne-am scos din frigider cele doua cuburi de rama a 250 g fiecare. Atata margarina cand si crema racita in momentul cand vrem sa le amestecam treptat trebuie sa aibe aceeasi temperatura altfel ni se va taia crema!

Dupa ce am incorporat treptat crema de cacao in margarina rama incepe sa umplem aceste foi de dobos!
Ne pastram o foaie de dobos pentru decor!
Crema nu trebuie sa fie mai groasa decat foaia!
Trebuie sa ne pastram putina crema pentru a uniformiza tot tortul, pe margini!

Glazura:
-topim zaharul pe foc mic apoi adaugam zeama de lamaie
- ne portionam foaia de bobos cu un cutit si intindem asa cum putem ;) zaharul topit pe  fiecare felie taiata cu un cutit sau paleta pe care o inmoiem in prealabil in ulei!

Pudram putin foile racite  cu zahar pudra, ca sa nu se lipeasca intre ele