duminică, 23 iunie 2013

Ciuperci in stil grecesc



Denumirea de "grecesc" nu inseamna neaparat ca reteta este insiprata de buctarie greceasca. Se refera la legumele gatite in sos acrisor, condimentate si servite reci.

Avem nevoie de:

- 500 g ciuperci mici albe si tari
 - zeama de la o lamaie
 - 2 catei usturoi
 - 200 g ceapa
 - 1 morcov mare ras
 - 4 linguri de ulei de masline
 -   vin alb ( cam 1 ceasca)
 - sare, piper
 -  patrunjel tocat
 - cimbru
- 2 linguri de pasta de tomate

Cum facem:

Se spala 500 g de ciuperci mici si se taie in doua sau mai multe felii. Se pun in castron si se stropesc cu zeama de lamaie. Se aduga cateii de usturoi tocati fin. Se curata si se toaca ceapa si se rade moprcovul. Se calesc toate intro-o tigaie mare in care am pus 4 linguri de ulei de masline. Cand s-au calit punem  2 linguri de vin alb, sare si piper.
Se pun ciupercile in tigaie printre care si condimentele impreuna cu cimbrul. Se adauga pasta de tomate. Daca mai este nevoie mai punem putin vin alb. Se da la foc mic pana scad, fara sa acoperim tigaia, timp de 20 minute.
Din cand in cand amestecam. Luam de pe foc si lasam la racit. La sfarsit punem putin ulei de masline  de cea mai buna calitate, cam 2 linguri. Se presara patrunjelul tocat fin.
Se poate servi ca si garnitura sau asa simplu doar cu paine sau mamaliguta!
Pofta buna!