miercuri, 17 octombrie 2007

Tort diplomat cu portocale



Blatul:

-4 oua, 100g zahar, 1 plic zahar vanilat, 100 g faina, 1 lingura ulei. Se freaca galbenusurile cu 1/3 zahar si lg de ulei. Albusurile se bat spuma cu 2/3 zahar + zaharul vanilat.
Se amesteca galbenusurile cu albusurile si apoi se adauga faina (in ploaie).
Se unge tava si se baga la cuptor (eu fac la foc mic cca 30 min).
Dupa racire se taie in 2 (sa obtin 2 blaturi mai subtiri).

Crema:

-4 portocale (se poate si 3 portocale si 1 kiwi, sau banana sau toate 3); 6 oua, 1 budinca de vanilie, 40 g gelatina, 2 plicuri de frisca (si 2 pliculete intaritor de frisca); 300 ml lapte pt facut frisca , 500 ml lapte, 9 linguri de zahar.

Galbenusurile se freaca cu 6 linguri de zahar, apoi se adauga budinca (praful direct din plic). Se subtiaza cu 250 ml lapte. 250 ml lapte se pun pe foc si cand fierbe se adauga amestecul de galbenus cu budinca. Se tine pe foc pana se ingroasa putin (se amesteca in continuu sa nu se fiarba galbenusul). Se pune la racit (nu in frigider, ci sa ajunga la temperatura camerei). Se dizolva gelatina in apa calduta si se adauga peste amestecul anterior. Se bate frisca. Albusurile se bat cu 3 lg de zahar (eventual cu 1 zahar vanilat). Se amesteca cele 3 "chestii" cand s-a racit cat de cat amestecul cu budica.Apoi intr-o cratia mai adanca (de diametrul celei in care s-a facut blatul) se pune o punga sa acopere fundul si marginile interne ale oalei. Portocalele se curata si se taie rondele. Se orneaza in jurul tavii cu felii de portocale(eventual cu kiwi).
Se toarna jumatate din crema apoi se pune 1 blat, se toarna ce-a mai ramas din crema si deasupra se pune blatul 2.
Se baga la frigider 12 h .
Apoi se scoate si se rastoarna pe un platou.
Se decoreaza dupa preferinte