luni, 29 octombrie 2007

Tort diplomat cu fructe de padure (capsuni, fructe de padure, ananas+portocale, mandarine)



Ingrediente:

-20g gelatina
-5 oua
-fucte de padure -1kg
-1/2 l lapte
-1 lingura faina
-300 g zahar
- 400-500 g frisca vegetala HULALA
-1 intaritor frisca
-1 pachet piscoturi Savoiardi
Gelatina se pune la inmuiat in jumatate cana lapte caldut( sa stea 30 min). Galbenusurile se amesteca cu zaharul si faina.Laptele cu galbenusurile si zaharul se pun la fiert.Se amesteca pana se ingroasa si se ia de pe foc(trebuie sa amesteca cu lingura de lemn si sa fim atenti sa nu se prinda, nu e voie sa se faca cocoloase sau sa se stranga oul). Cand s-a ingrosat dam deoparte si punem gelatina inmuiata in lapte in prealabil si amestecam. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Batem frisca cu intaritorul si albusurile spuma. Cand crema e rece se amesteca cu frisca si albusurile spuma.

Cum se procedeaza mai departe:
Se tapeteasca o cratita cu folie transparenta(voi alegeti ce dimensiune va avea oala, as va fi si tortul). Piscoturile se scufunda intr-un suc(de ex. suc de ananas...sau suc prigat). Practic doar se intorc pe o parte si pe alta in suc, altfel se inmoaie prea tare. Se imbraca cu ele peretii cratitei. Se aseaza pe fundul cratitei fructe (eu am pus capsuni sau ce vreti voi) dupa imaginatia fiecaruia. Se toarna jumatate din crema si se mai pun fructe.Se pune si restul de crema si se aseaza piscoturile care vor fi "fundul" tortului. Se da la frigider. Se intoarce a doua zi. (puteti pune si mai multe piscoturi in crema…puneti crema cata vreti apoi piscoturi…tot asa , ultimul strat sa fie de piscoturi).Se introduce la frigider 24 ore.
A doua zi se ia un platou care sa fie suficient de mare cat sa stea bine tortul pe el si se aseaza deasupra cratitei. Cu mainile tinand manerele cratitei si degetele mari tinand platoul, printr-o miscare brusca se rastoarna. Se ridica cratita.Se inlatura folia.

Nota:In oala trebuie sa fie folie transparenta peste tot, adica si pe fund(care apoi va fi partea de sus).Daca vreti fructe deasupra tortului bagate in gelatina intai puneti fructele cu gelatina si bagati la frigider pentru 4 ore apoi faceti restul tortului.Deci, se prepara 2 plicuri de tort gelee rosu sau transaprent dupa instructiunile de pe plic(dar nu puenti 500 ml suc si 300 ml suc) si apoi aranjati fructele in oala si peste turnati gelatina asta calda. Dati la rece 4 ore.Urmeaza restul tortului:crema, piscot, crema, piscot, crema, piscot.
Eu asa fac: pun mai multe straturi de piscot si crema.