marți, 4 decembrie 2007

Tort negresa

INGREDIENTE: (pt blat)

5 oua, 200 g zahar, 200 ml ulei, 1/2 cana apa, 250 g faina, 1 plic praf de copt, 2 linguri cacao.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile se freaca cu zaharul apoi se pune uleiul treptat.
Apoi se adauga apa,iar compozitia va deveni destul de lichida,nu va faceti griji!
Dupa ce ati pus apa,mai bateti cu mixerul cca. 2 minute.
Intr-un castron,amestecati faina cu cacaoa si cu praful de copt si adaugati-le galbenusurilor
putin cate putin.Va fi acum o compozitie usor vartoasa.Separat se bat albusurile spuma tare si se amesteca apoi cu o lingura,de sus in jos (nu cu mixerul!),pana devine omogena.
Se unge o tava si se toarna compozita in ea.
Se coace la 175-180 grade C, cca. 30 minute.
Cand blatul este gata,se lasa sa se raceasca.eu am taiat blatul in 3.Primul blat l-a pus dedesubt in tava rotunda, al doile am tapetat peretii iar ultimul l-am pus capac. O sa pun si poze cu detalii.
CREMA CHANTILLY (crema pasticcera frisca+fructe exotice)
-crema este luata de la Dora,culinar.ro...multumesc frumos,Dora!
-este modificata
Ingrediente: Crema pasticcera:400 g zahar,8 galbenusuri,100 g faina,1 l lapte mai gras,1 baton de vanilie sau plic finesse dr.oetker vanilie,250 g frisca batuta,2 plicuri gelatina granule,1 borcan de furcte exotice din compot.
Se pune gelatina la inmoiat Se amesteca galbenusurile, zaharul,faina si vanilie putin cu mixerul dupa care
se pune pe foc si se amesteca repede pana se ingroasa.
Se adauga batonul de vanilie sau plicul finesse vanilie. se incorporeaza gelatin aumflata trepata si se amesteca.
Se da putin la racit dupa care se incorporeaza frisca batuta, apoi urmeaza fructele si se amesteca.
Am umplut forma cu crema dupa care am dat-o la frigider o noapte, a doua zi dimineata era tare de tot, dupa care am ornat tortul.

Blatul copt:

-l-am taiat in 3:
-am tapetat tava rotunda cu inel cu cele 2 blaturi:unul dedesubt, unul lateral :


-pentru crema

-am pus la inmoiat gelatina in apa rece 10 minute:

-aici amestecam ouale, zaharul, faina cu mixerul 2 minute dupa care punem compozitia pe foc si amestecam pana se ingroasa
-adaugam aroma finsesse de vanilie sau baton, ce aveti voi

-dupa ce s-a ingrosat compozitia de oua lasam sa steie putin apoi adaugam gelatina inmuiata si amestecam bine

-ne batem frisca:

-punem fructele la scurs de zeama

-incorporam fructele in crema cu gelatina
-apoi adaugam frisca

-umplem blatul,forma cu crema

-punem cel de-al treilea blat, adica capacul si dam la frigider pana a doua zi

La glazurat am folosit aceasta ciocolata pe care am topit-o la microunde cu putina apa. Am mai adaugat in ea frisca lichida. Eu dupa ochi am facut tot...am mai pus si 2 linguri de coniac alexandrion. Consistenta glazurii mi-o fac intotdeuna dupa ochi, sa nu fie nici groasa, nici subtire.

-dungile albe le-am facut cu asta:

-aici am ornat cu frisca lichida pe care am amestecato cu cioco topita am batut cu mixerul si am bagat apoi la frigi 1 h dupa care iar am batut si am facut modelul asta simplu:

-acesta crema este foarte buna pentru ornat, extrem de gustoasa si sta bat cu se zice....nu curge
-am ornat cu trandafirii si frunzele care le-am facut de curand: