duminică, 13 ianuarie 2008

Tort diplomat cu piersici si jeleu

Blatul:
Se face un blat din 6 oua,6 linguri zahar,6 linguri faian,3 linguri ulei,3 linguri apa calduta, 1 praf de copt.
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce-si dubleaza volumul si se albesc,apoi se adauga uleiul pe rand cate putin(eu l-am pus tot odata dar nu s-a intampalt nimic, c-am frecat bine cu mixerul dar voi il puneti treptat cate putin),urmaya apa, apoi se pune faina amestecata in prealabil cu praful de copt. La sfarsit punem albusurile batute bat,si amestecam de sus in jos cu lingura de lemn. Turnam compozitia intr-o tava rotunda in care am pus pe fund hartie de copt. Dam la cuptor 30/35 min. Se incerca cu scobitoarea. Lasam la racit blatul apoi il taiem in 2.
Crema:
-20g gelatina
-5 oua
-2 conserve de piersici compot
-1/2 l lapte
- 1 lingura faina
-300 g zahar
-300 g frisca batuta
-2 plicuri jeleu transparent dr.otker
Gelatina se pune la inmoiat in jumatate cana apa rece,10 minuteLaptele cu galbenusurile si faina se pun intr-un bol si mixam 2 minute dupa care se pune compozitia pe foc.Amestecam pana se ingroasa.Trebuie sa amesteca cu lingura de lemn si sa fim atenti sa nu se prinda, nu e voie sa se faca cocoloase sau sa se stranga oul.Cand s-a ingrosat dam deoparte si punem gelatina inmuiata si amestecam sa se dizolve gelatina umflata.Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand.Batem frisca.Apoi ne batem si albusurile.Cand crema e rece se amesteca cu frisca*eu albusuri nu am pus).
Jeleul il pregatim din timp.Intr-o parte adauganm colorant galben si aroma de portocala iar in celalalt colorant rosu si aroma de capsuni. Le preparam pe rand si dam la frigider sa se intaresca(intr-o tava) Pregatitm vasul in care asamblam tortul cu folie transparenta.Ultimul blat il ungem cu gem de caise inainte sa-l punem ca si capacJeleul intarit se taie patratele.
Asamblam asa:
-crema
-piersici
-blat
-crema
-piersici
-crema
-jeleu
-crema
-jeleu
-piersici
-blat
Dam la rece 8 ore. Il rasturnam pe un platou dupa 8 ore si il ornam cu frisca si alune prajite si macinate si cu bombonele rum cocos.


-amestecam cu mixerul ouale cu zaharul pana se albesc


-inainte ne pregatim tava:punem hartie cerata
-adaugam 3 linguri ulei,pe rand, paoi adaugam 3 linguri de apa calduta.amestecam faina cu praful de copt si o adaugam in comp de galbeusuri. -punem albusurile batute spuma(eu le bat cu mixerul).Amestecam totul de sus in jos si nu in toate directiile
-punem compozitia in tava si dam la copt,35 min,la 180 grade pana se desprinde putin pe margini. incercam cu scobitoarea
-Crema.amestecam 1 minut galbenusurile,faina, laptele,zaharul.Apoi punem pe foc si cu o lingura de lemn amestecam sa nu se prinda de funt. Crema nu are voie sa se prinda sau sa se faca cocoloase.
-Ne punem gelatina la inmoiat 10 min in apa rece apoi o incorporam in compozitia calde de oua si amestecam pana se topeste.Lasam comp.la racorit si amestecam din cand in cand.


-blatul e gata copt:

-in aceasta foram am asamblat tortul.am pus folie transparenta.
-compotul de piersici il pun la scurs

-taiem blatul in 2

-in crema racorita cat de cat incorporam frisca batuta.
-incep sa asamblez tortul:
-punem intai un strat de crema, paio asezam cateva piersici
-apoi iarasi punem crema,urmeaza piersicile
-ne taiem blatul potrivit formei noastre. Punem blatul, il insiropam putin cu siropul din compot.

-atat am taiat din blat ca sa se potriveasca

-punem crema apoi punem jeleuri taiate cubulete. Jeleurile le-am pregatit prima data din 2 pachete de jeleu albe simple dr otker. In cel rosu am adaugat aroma de caspuni in cel galben aroma de portocala
-mai punem crema si iarasi jeleu. La sfarsit punem piersicile
-ultimul blat l-am uns cu gem de caise si l-am pus deasupra
-asta e capacul.
am dat la frigider 8 ore

-dupa 8 orea l-am rasturnat si am tras folia de pe el.

-gata tortul...adica inca e chel,neornat
- am batut frisca pentru ornat.Am batut 300 ml frisca cu 2 linguri de zahar pudra si 2 linguri de smantana grasa Tnuva sau Milli ,cu 20%grasime.
-acoperit cu frisca
-i-am tras un model simplu

-deasupra am pus alune prajite si macinate

-am pus bobonele Rum coco
-gata tortul


iaca felia: