miercuri, 16 aprilie 2008

Spanac cu oua ochiuri

Ce stim despre spanac?
Spanacul este o planta legumicola foarte valoroasa datorita continutului ridicat in substante nutritive - saruri de fier, calciu, vitamina C - precum si faptului ca se poate consuma intr-o perioada cand lipsesc alte legume.Soiuri mai raspandite:
Viroflay, soi timpuriu care se recolteaza la 40-50 zile de la semanare, este mai sensibil la ger; semanat din toamna, trebuie protejat cu frunze uscate, gunoi paios sau paie;Matador este un soi mai rezistent la frig, dar se recolteaza mai tarziu;Alte soiuri: Smarald, Nores, etc.
Semanatul din toamna se poate incepe din august pentru productia de toamna, iar pentru cea din primavara, spanacul se seamana in septembrie-octombrie. Semanatul de primavara se face cat mai devreme, in martie - inceputul lui aprilie.Se seamana la 20-25 cm intre randuri si 2-4 cm adancime.Pentru 1000 mp sunt necesare 2-2,5 kg samanta.Ca lucrari de ingrijire mentionam plivitul pe rand, 1-2 prasile, o ingrasare suplimentara (, si udarea in caz de seceta. Recoltarea se poate incepe cand plantele au 5-6 frunze de 10-12 cm si se face fie prin ruperea frunzelor de la exteriorul rozetei, fie taindu-se rozeta cu frunze de la baza.De pe 1000 mp se pot recolta 1200-2000 kg de frunze.
Sursa: www.gradinamea.ro
Avem nevoie de:
-1 kg spanac
-foaie de dafin
-2 linguri faina
-ulei
-1 l lapte
-2 linguri smantana
-sare
-3 catei usturoi
-oua
Cum procedam:
-spalam spanacul
-il punem la fiert in apa cu sare 15 minute
-strecuram spanacul si il tocam marunt
-calim in oala 3 catei taiti marunt de usturoi in putin ulei
-stingem cu lapte
-adaugam spanacul tocat
-completam cu restul de lapte
-punem sare si foile de dafin
-lasam sa fiarba 5 minute
-calim faian in putin ulei apoi o adaugam in spanac
-lasam sa fiarba 10 minute
-adaugam smantana la sfarsit
-noi am servit cu ochiuri oua