marți, 2 decembrie 2008

Ardeii


Energie portie standard 2-3 kcal
Bogati in vitamina A si C

Alaturi de cuisoare si ardeii usturati, ardeii grasi sunt membrii ai genului Capsicum si apartin familiei Solanaceae,care mai cuprinde cartofii, vinetele si rosiile. Ardeii grasi sunt verzi, devenind la maturitate rosii sau galbeni. Intreaga familie Capsicum este originara din Americi,fiind introdusa in europa de Cristofor Columb. Din europa s-au raspandit apoi in africa si Asia. Bastinasii din America de Nord au intrebuintat ardeii de mai bine de cinci mii de ani, atat ca alimente, cat si ca remedii medicale.Ardeii grasi sunt o sursa importanta de substante nutritive esentiale. Au un continut scazut de calorii(15-32/100g), sunt foarte bogati in vitamina C (120-40 mg/100g) si reprezinta o sursa importanta de vitamina A, indeosebi cei rosii - 100 g ofera aproape intregul necesar zilnic recomandat.De asemenea acestia ofera un continut util de acid folic, fibre si potasiu.Datorita substantelor chimice ceroase din coaja, ardeii grasi sunt protejati de oxidare, iar continutul lor de vitamina C ramane aproape intact si la cateva saptamani dupa cules mai ales daca sunt pastrati la frigider.Alte substante importante in nutritie sunt bioflovanoizii,apreciate pentru proprietatile lor puternic antioxidante. Acestia fac din ardeii grasi un scut impotriva afectiunilor cardiovasculare si de circulatie dar si a unor forme de cancer.

-Buni in caz de afectiuni ale pielii si membranei mucoase
-Beneficii pentru vederea nocturna si color
-Utili pentru intarirea organismului
-Se consuma cruzi sau fripti pe gratar.

Pe langa beta-caroten,ardeii grasi sunt o sursa importanta de alte carotenoide, dintre cele mai semnificative sunt luteina, si zeaxantina,ambele forme utile impotriva degenerarii maculare(AMD),una dintre principalele cauze ale deteriorarii vederii la persoanele in varsta.