luni, 29 decembrie 2008

Cozonac cu rahat

Reteta Gabi Cara
Avem nevoie de:
-1 kg faina
-1 lingurita sare
-200 g zahar
-1 cub drojdie de 50 g
-500 ml lapte caldut
-200 ml ulei caldut
-5 galbenusuri
-esenta vanilie sau rom
-2 tavi de chec
-hartie cerata
umpluturi: eu am folosit rahat, voi puneti ce doriti
Cum procedam:
Maiaua intai:
-intr-un vas ingust amestecam drojdia cu 1 lingura faina, cu 1 lingura zahar si 4 linguri lapte caldut(nu fierbinte) si lasam la dospit 10-15 minute la loc cald
Incalzim laptele in care pune zaharul.
Ne pregatim faina intr-un vas, pune maiaua dospita, apoi pune galbenusurile amestecate cu esenta de rom sau vanilie si sarea. Incepem si framantam cu mana si incet incet turnam laptele treptat pana terminam tot laptele.Urmeaza sa folosim uleiul caldut. Ne inmoiem mainile in ulei si framantam aluatul si tot asa pana terminam si uleiul(nu turnam uleiul direct in luat). Framantam cm 30 minute dupa care lasam la crescut, la loc cald, acoperit cu un servet, ca 1 h. Ne pregatim tavile de chec, punem hartie in ele. Scoatem aluatul frumos crescut si impartim in 4. intindem fiecare rulou si umplem cu rahat, apoi rasucim sub forma de spirala. Punem in tavi pe rand si mai lasam la dospit inca 40 minute, apoi ungem cu ou batut si lapte si introducem tavile la cuptor la 180 grade, 45 minute. Eu am presarat susan deasupra dar se poate pune si mac sau lasa fara nimic.