duminică, 29 iunie 2008

Profiterol

Pentru aluat avem nevoie de:
-125 gr lapte
- 125 gr apa
- 110 gr unt
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 140gr faina,
-5 oua.
Cum procedam:
Intr-o oala punem laptele, apa, untul sarea si zaharul. Dam pe foc pana incepe sa fiarba,si apoi adaugam faina,amestecand cu o lingura de lemn incontinuu timp de 3 min. Dam apoi de pe foc si aluatul obtinut il punem in alt bol si-l acoperim cu un prosop pana se raceste. Cand sa racit adaugam si ouale (unul cate unul) amestecand cu mixerul pana devine o crema. Punem crema intr-un cornet sau cu lingurita si formam sou-uri medii apoi dam la cuptor la 220 grade pentru 15 min. Este bine sa asezam sou-rile pe hartie cerata in tava,nu direct, sau daca nu avem de asta ungem tava cu unt.
Crema:
-1/2 l lapte
- 100 gr zahar
- 60 gr faina
- 2 oua- 20 gr unt
-2 vanilii
Ametecam faina, zaharul si ouale. Punem laptele pa fiert si cand incepe sa fiarba luam o cana si o turnam peste amestecul cu oua, apoi o turnam peste restul de lapte. Amestecam repede si cand incepe sa se ingroase dam de pe foc si adaugam untul si esenta de vanilie. O lasam apoi sa se raceasca (o mai amestecam din cand in cand sa nu prinda coaja). Cand crema e racita bine umplem gogoselele.Eu am folosit poshul la umplut, si un varf rotund.Astfel am dezvirginat gogoasele si le-am umplut. Au iesit asa foarte frumos,pline cu crema. Nu va zgarciti la crema ca nu e bun fara!
Sos:
-250 g ciocolata amaruie
-250 ml lapte
-80 g unt (la temp camerei)Punem laptele la fiert, cand fierbe adaugam si ciocolata topita, amestecam bine si adaugam si untul. Dam de pe foc si mai amestecam sa se mai raceasca putin. Ornare: asezam cum dorim.Se poate pune si inghetata,frisca,fructe,napolitan,biscuiti, etc,etc.Eu in acest sezon voi face de nenumarate ori profeiterol si o sa va mai arat decoruri.De data asta am facut numai cu visine, baghete de napolitan si putina inghetata de ciocolata