miercuri, 1 octombrie 2008

Prajitura Valurile Dunarii






- este luata din revista Ioana "Torturi si prajituri"
Ingrediente (cca. 20 de portii):
Pentru aluat si umplutura:• 2 borcane de visine (a 720 ml)
• 250 g unt
• 200 g zahar
• 1 varf de sare
• 6 oua
• 400 g faina
• 3 linguri prraf de copt
• 5 linguri lapte
• 2 linguri praf de cacao
• eventual, 2 linguri rom sau 3 picaturi esenta de rom.
Pentru crema si ornament:• 1 pachet praf de budinca de vanilie
• 500 ml lapte
• 2 linguri zahar
• 200 g unt gras
• 50 g zahar pudra
• 125 g glazura de ciocolata amaruie
• 20 g unt topit
Preparare:
1.Incingeti cuptorul la 180grade Celsius. Scurgeti visinele. Taiati untul bucati, apoi puneti-l intr-un castron de plastic. Adaugati zaharul si sarea si bateti pana obtineti un amestec cremos. Adaugati in acest amestec ouale unul cate unul si incorporati. Cerneti faina, praful de copt si incorporati-le in crema. Intindeti jumatate din aluat pe o tava unsa in prealabil cu grasime. Amestecati restul aluatului cu laptele, praful de cacao si romul si turnati-l peste aluatul de culoare deschisa din tava, apoi adaugati si visinile si intindeti-le uniform. Coaceti prajitura cca. 30 de minute, apoi lasati-o sa se raceasca pe un fund de bucatarie.2. Pregatiti budinca amestecand-o cu laptele, conform instructiunilor de pe pachet, adaugati 2 linguri de zahar si lasati-o apoi sa se raceasca. Bateti untul cu zaharul pudra pana obtineti un amestec cremos. Incorporati cu grija budinca si apoi turnati-o peste prajitura. Taiati glazura de ciocolata in bucati mari si puneti-o la bain-marie impreuna cu untul topit. Cu ajutorul unei linguri sau palete de lemn, intindeti glazura peste prajitura si lasati-o apoi sa se intareasca.
Pofta buna!
Preparare: 60 de minute. Cca. 420 kcal/portie
Observatii si sfaturi personale:

-blatul obtinut este destul de gros de aceea cand intindem in tava compozitia ne ajutam cu o lingurita umezita in apa rece.
-la crema: untul vi-l scoateti din timp afara si intre timp faceti budinca. Untul si budinca trebuie sa ajunga la aceeasi temperatura altfel crema se va taia. Daca aveti in casa un blander la care puteti atasa cutit pentru amestecat e mai bine decat cu mixerul simplu. Crema sigur nu se va taia asa. La mixer ori de cate ori am incercat sa fac in alte dati crema se cam taie.
-inainte de a pune glazura prajitura trebuie sa fi stat la frigider cateva ore. De ce? Atunci cand vom pune glazura, ea se va fixa foarte bine.
-glazura o faceti neaparat cu frisca, deci o topiti in micro cu putina frisca apoi cand o scoateti,amestecati repede ca la maioneza, mai puneti frisca lichida pana cand ajungeti la compozitia care vreti. glazura nu are voie sa fie nici prea subtire nici prea groasa.E bine cu frisca diearece daca se pune doar ciocolata topita atunci cand vrem sa taiem bucatile de praji, glazura va fi foarte tare si se va crapa, se va ridica in sus sau chiar o vom trage cu cutitul pana jos, ingreunand astfel taierea bucatilor de prajitura. Cu frisca glazura ramane destul de moale, si perfecta fara sa murdarim prajitura atunci cand delimitam bucatile.