duminică, 29 ianuarie 2012

Prunele



Există o largă varietate de specii de prune, multe dintre cele din Marea Britanie fiind hibrizi de porumbari şi corcoduşe. Probabil că îşi au originea în Europa de Est, fiind cunoscute în întrebuinţate în întreaga Europă pentru mai bine de două mii de ani. Prunul japonez a fost introdus în SUA la sfărşitul sec. XVII de către expertul Luther Burbank.
Prunele conţin o cantitate redusă de vitamina C, o cantitate redusă de vitamina A şi puţină vitamina E. Sunt însă o sursă bună de potasiu. Prunele mari au mai multe zaharuri şi mai puţin conţinut în acizi, dar şi o valoare medicinală importantă.
Prunele sălbatice din arbuşti ţepoşi sunt întrebuinţate la prepararea ginului de porumbar, o bautură alcoollică tradiţională folosită şi ca remediu la tratarea diareii. Prunele sunt foarte utilizate în medicina orientală, îndeosebi prunele Umebushi tradiţionale, care ajută la tratarea bolivlor digestive, dar au un gust foarte neplaăcut.

- Bune pentru inimă şi circulaţie şi în tratarea reţinerii de fluide
- Se recomandă să se consume foarte proaspete şi coapte sau la cuptor.

Energie porţie standard 20 kcal
Bogate în potasiu