marți, 24 ianuarie 2012

Prajitura Bradeiro

Ingrediente:
(pentru o tava mica de 20x26 cm)

-300 g de zahar
-150 ml de apa
-150 g de nuci fin macinate
-150 g de unt
-1 lingura de cacao
-1 lingura de esenta de vanilie
-100 g de ciocolata cu lapte
-2 linguri de smantana pentru frisca
-1 lingura de ulei
 - cam 250 g de biscuti macinati, sau 150 de grame de margini (resturi) de prajituri diverse

Preparare:

Asadar, pentru inceput, intr-o cratita se pun pe foc zaharul si apa. Dupa ce incepe sa clocoteasca se lasa sa fiarba cam 4-5 minute, cat sa se lege siropul. Se adauga nucile macinate si se amesteca in continuare pe foc aproximativ1 minut.
Se trage cratita de pe foc, se adauga biscuitii macinati (impreuna cu resturile de prajitura fin macinate, daca folositi) si se amesteca bine. Se adauga untul si esenta de vanilie si se amesteca in compozitie pana cand se topeste untul complet. Se imparte compozitia obtinuta in doua parti, iar una dintre ele se amesteca omogen cu 1 lingura de cacao. Trebuie sa obtineti un "aluat" nelipicios si usor de modelat.
Se preseaza compozitia deschisa la culoare, calduta inca, intr-un strat uniform, intr-o tava captusita cu folie alimentara. Imediat se preseaza deasupra compozitia cu cacao, netezind-o bine (cel mai la indemana e cu degetele unse usor cu ulei).
Se da prajitura la frigider pentru o ora, timp in care se va intari bine, apoi se rastoarna, se indeparteaza folia si se glazureaza pe suprafata cu glazura obtinuta topind pe aburi ciocolata cu 2 linguri de smantana pentru frisca si cu 1 lingura de ulei. Dupa ce se intareste glazura, se taie in bucati potrivite cu un cutit inumiat mereu in apa fierbinte.
Aceasta prajitura este o modalitate excelenta de reciclare a partilor mai putin aspectuoase de la alte prajituri.