joi, 18 septembrie 2008

Tort Alba ca Zapada II

Blatul:
-10 oua
-10 linguri de zahar
-10 lg faina
-1 plic vanilie
-3 linguri ulei
-2 linguri lapte caldut
-1 plic praf de copt dr otker
Blatul se face in ordinea care deja o stiti al mine:galbenusuri frecate cu zahar,apoi ulei,lapte,faina,praf de copt,albusuri la sfarsit.Se coace in tava in care am pus hartie cerata.Blatul racit se taie in 2
Mai avem nevoie de:
-2 linguri de gem zmeura sau ce vreti voi
Pentru crema:
-600 g fructe congelate,adica 2 cutii cu fructe, asa cum am pozat(fructe luate congelate de la Metro.Sunt de foarte buna calitate. Ele se lasa la dezghetat la temp. camerei, la scurs
-300 g zmeura de casa culeasa proaspata
-2 plicuri de gelatina dr. otker granulata, adica 20 g
-5 oua
-300 g zahar
-500 ml lapte
-2 plicuri de zahar vaniliat
-700g frisca lichida
-1 plic de budica de frisca dr. otker
-3 linguri mari de smantana grasa de calitate(milli)
Cum facem:

Amestecam intr-un bol cu mixerul zaharul cu galbenusurile,vanilia,laptele,budinca Punem pe foc si amestecam repede pana se ingorasa apoi dam la racit.Ne batem frisca cu smantana.Crema de oua racita o amestecam cu frisca.-gelatina o punem la umflat in putina apa rece apoi o dizolvam pe foc(nu o fierbem ca altfel se distruge)Asamblare:
-ungem priuml blat cu jumatate de gem de zmeura-punem cateva linguri de crema-punem fructe-apoi iarasi cateva linguri de cremasi tot asa pana se termina amandouaIdeea este sa punem crem+fructe+crema+fructe si nu altfel.-ungem si al doile blat cu gemul ramas si-l punem peste crema.Crema trebuie sa nu curga si totul se asambleaza intr-o tava cu pereti detasabili. Eu am facut fara tava cu pereti, ca-n poza deoarece nu mi-a curs si m-am descurcat binisor.Nivelam si marginile tortului sa fie frumos drept, cu crema paste tot.Dam tortul la frigider minim 12 ore,eu l-am lasat peste noapte.
Ornare:
-am folosit frisca lichida 600 g pe care am amestecat-o cu 2 linguri zahar pudra si 2 linguri smantana grasa. Astfel frisca iese smantanoasa si fine, nu se strange si se paote orna frumos cu ea tortul
-am folosit vafa,napolitan peste parte pictata de jos pe care am aplicat-o efectiv pe tort si am apasat putin cate putin pana ea s-a asezat perfect. Am dat tortul al rece 2 ore dupa care am continuat restul ornarii. Am colorat frisca ramasa pentru ornat(200g) am facut iarba
-piticii si alba sunt din plastic
-ciupercile,tablita de urare sunt din lapte praf.
Tortul a cantarit 4 kg si sectiune nu am deoarece a fost facut pentru o fetita.











8 comentarii:

  1. buna,

    as vrea sa-i fac si eu fiului meu asa un tort cu pitici si etc.
    de unde mi-as putea procura toate cele pt. decor ?
    exista in oradea un magazin care vinde asa ceva ?
    multumesc mult pt. raspuns
    nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  2. Figurinele le-am cumparat de la un magazin de decoruri din Arad, dar acestea le poti gasi la la cofetariile mari unde sunt decoruri de vanzare.

    intra si tu alturi de noi in forumul culinar

    www.bucatarianoastra.com

    RăspundețiȘtergere
  3. buna Veronica, foarte frumoase torturi creezi ,precum si retete culinare; te-am introdus in lista mea de pe blogul personal, FELICITARI !
    am o intrebare : foaia de napolitana cu imagini ai asezat-o cu imaginea pictata in jos?
    i-am facut si eu fetei mele un tort cu o astfel de napolitana dar am asezat-o normal pe frisca ,adica cu imaginea pictata in SUS , si foaia s-a inmuiat putin dar nu a devenit gelatinos,spre dezamagirea mea, invitatii au fodt incantati.
    daca foaia trebuia pusa invers nu iese imaginea pe dos ?
    multumesc , Luminita

    RăspundețiȘtergere
  4. buna veronica asi dori si eu sa stiu cum se poate face vafa in casa ma intereseaza foarte mult daca ma poti ajuta

    RăspundețiȘtergere
  5. vafa am cumparat-o iar figurile esunt din plastic tot de la amgin specializat!

    RăspundețiȘtergere
  6. buna Veronica ....tu ce folosesti pentru ungerea vafei deasupra ? gelatina dizolvata sau tort gelle (cel care se folos la decorul tartelor ) ? Florinela

    RăspundețiȘtergere
  7. Deasupra vafelor eu nu pun nici unfel de gelatina. Tort gele folosesc la torturile cu fructe in care inmoi fructele sau daca e tarta torn putina geleatina deasupra....mai precis printre fucte sa nu se vada chiar asa de tare. Gelatina granula o folosesc doar in cremele de la torturile diplomat.

    RăspundețiȘtergere
  8. si cum se "prind" figurinele de tort?

    RăspundețiȘtergere

Poti scrie aici!