duminică, 7 septembrie 2008

Tort diplomat cu struguri

Avem nevoie de:
-1 pachet de piscoturi de sampanie mare de 400 g
-struguri mari galbeni si albastri (nu i-am cantarit)
-2 plicuri de gleatina dr. otker granulata adica 20 g total
-500 ml lapte
-300 ml frisca lichida
-9 linguri zahar pudra: 6 zahar tos si 2 zahar pudra(6 linguri in galbenusuri si 2 linguri zahar pudra in frisca)
-6 galbenusuri
- 1 plic de gelatina tort gelee rosu dr. otker (pentru tarte)
-1 plic de gelatina Tort gelee transparent dr otker
-1 budinca de vanilie dr. otker
-5 picaturi de esenta de zmeura(pentru culoare mai intensa a jeleului)
-apa cu zahar sau suc de fructe pentru insiropat piscoturile din tort
-gem de care vreti voi pentru lipit piscoturile de tort(eu am pus de capsuni)
- 1 lingura smantana grasa (se baga in frisca)
Cum procedam:
Intai facem crema.
Frecam bine cu mixerul cele 6 galbenusuri cu cele 7 linguri pana s ealbesc si-si maresc volumul. Adaugam budinca de vanilie si pe rand laptele si amestecam cu mixerul pana se omogenizeaza bine compozitia apoi punem pe foc. Amestecam pe foc sa nu se rpinda pana se ingroasa. Dam crema la racit.Ne pregatim compozitia de tort gelee rosu, adica amestecam 2 linguri de zahar cu 250 ml apa, asa cum scris pe pliculet si punem pe foc.Lasam pe foc pana aproape fierbe, adica devine uniforma compozitia apoi punem 5 picaturi de esenta de zmeura. Pregatim o tava dreptunghiulara sau ce vreti voi, o axcoperim cu folie trransparenta si turnam acolo geleul, dam repede la frigider sa se inchege.Punem gelatina granulata la inmoiat in putina apa rece.Ne batem frisca cu 1 lingura de smantana si celelalte 2 linguri de zahar pudra.Topim gelatina pe foc(nu sa fiarba ca se distruge).Adaugam crema racita de oua peste frisca si incorporam gelatina topita in timp de amestecam cu mixerul. Omogenizam bine cu mixerul 1 minut.Avem tava rotunda pregatita cu folie transparenta.
Asamblare:
- asezam primul strat de struguri
- nivelam cu putina crema
-punem cateva piscoturi asa cum dorim(vezi in poza),insiropate in apa cu zahar sau suc de fructe
-adaugam putina crema
-punem jeleul rosu inchegat si taiat bucatele peste tot
-adaugam putin crema si nivelam
-punem struguri mici
-adaugam crema ramasa
-punem piscoturi (vezi in imagine)
-dam la frigider pana a doua zi cand rasturnam tava, indepartam fundul tavii apoi cu grija folia
Ornare:
- lipim roata piscoturile intregi fara sa le insiropam
-legam jur imprejur pentru sustinerea piscoturilor o panglice de ce culoare doriti
-dam la frigider 3 ore
-asezam strugurii cum dorim si dam repede la frigider. Unii struguri poti fi lasati cu codita.Sunt de efect asa naturali.Este indicat sa folositi struguri frumosi, mari.
-preparam plicul de tort gelee transparent conform instructiunilor de pe plic.
-scoatem tortul din frigider si punem cu lingurita din compozitia de jeleu cald peste strugurii care trebuie sa fie reci. Astfel gelatina se prinde repede si raman luciosi.