joi, 18 septembrie 2008

Tort Alba ca Zapada II

Blatul:
-10 oua
-10 linguri de zahar
-10 lg faina
-1 plic vanilie
-3 linguri ulei
-2 linguri lapte caldut
-1 plic praf de copt dr otker
Blatul se face in ordinea care deja o stiti al mine:galbenusuri frecate cu zahar,apoi ulei,lapte,faina,praf de copt,albusuri la sfarsit.Se coace in tava in care am pus hartie cerata.Blatul racit se taie in 2
Mai avem nevoie de:
-2 linguri de gem zmeura sau ce vreti voi
Pentru crema:
-600 g fructe congelate,adica 2 cutii cu fructe, asa cum am pozat(fructe luate congelate de la Metro.Sunt de foarte buna calitate. Ele se lasa la dezghetat la temp. camerei, la scurs
-300 g zmeura de casa culeasa proaspata
-2 plicuri de gelatina dr. otker granulata, adica 20 g
-5 oua
-300 g zahar
-500 ml lapte
-2 plicuri de zahar vaniliat
-700g frisca lichida
-1 plic de budica de frisca dr. otker
-3 linguri mari de smantana grasa de calitate(milli)
Cum facem:

Amestecam intr-un bol cu mixerul zaharul cu galbenusurile,vanilia,laptele,budinca Punem pe foc si amestecam repede pana se ingorasa apoi dam la racit.Ne batem frisca cu smantana.Crema de oua racita o amestecam cu frisca.-gelatina o punem la umflat in putina apa rece apoi o dizolvam pe foc(nu o fierbem ca altfel se distruge)Asamblare:
-ungem priuml blat cu jumatate de gem de zmeura-punem cateva linguri de crema-punem fructe-apoi iarasi cateva linguri de cremasi tot asa pana se termina amandouaIdeea este sa punem crem+fructe+crema+fructe si nu altfel.-ungem si al doile blat cu gemul ramas si-l punem peste crema.Crema trebuie sa nu curga si totul se asambleaza intr-o tava cu pereti detasabili. Eu am facut fara tava cu pereti, ca-n poza deoarece nu mi-a curs si m-am descurcat binisor.Nivelam si marginile tortului sa fie frumos drept, cu crema paste tot.Dam tortul la frigider minim 12 ore,eu l-am lasat peste noapte.
Ornare:
-am folosit frisca lichida 600 g pe care am amestecat-o cu 2 linguri zahar pudra si 2 linguri smantana grasa. Astfel frisca iese smantanoasa si fine, nu se strange si se paote orna frumos cu ea tortul
-am folosit vafa,napolitan peste parte pictata de jos pe care am aplicat-o efectiv pe tort si am apasat putin cate putin pana ea s-a asezat perfect. Am dat tortul al rece 2 ore dupa care am continuat restul ornarii. Am colorat frisca ramasa pentru ornat(200g) am facut iarba
-piticii si alba sunt din plastic
-ciupercile,tablita de urare sunt din lapte praf.
Tortul a cantarit 4 kg si sectiune nu am deoarece a fost facut pentru o fetita.