joi, 26 februarie 2009

Portocalele

Energie/portie standard 59 kcal
Bogate in vitamina C si betacarotenContinutul bogat de vitamina C din portocalele proaspat culese sau stoarse explica influenta lor benefica asupra sanatatii nostre. datorita importantei lor uriase, in combaterea infectiilor si mentinerea sanatatii organismului. Portocalele mai contin si betacaroten si bioflavonoizi in peretii membranelor.Aceste substante chimice intaresc peretii capilarelor mici.Ca doza zilnica recomandata in SUA un pahar de suc de portocale asigura 110% vitamina C, 8% tiamina, 8% acid folic, 4% vitamina B6,4% magneziu, 2% fosfor si doar sub 2% proteine,vitamina A, riboflavina, acid nicotinic, calciu si fier. Daca il beti la masa, cresteti absorbtia fierului cu pana la de doua ori si jumatate.Fructele, florile si coaja portocalelor se folosesc de mult timp in medicina naturista. Coaja contine hesperidina si limonen, folosite in tratarea bronsitei cronice. Ceaiul preparat din flori uscate este un tonic usor.
-Excelente pentru combaterea infectiilor si imbunatatirea circulatiei
-Sucul de portocale este benefic in cazul bolilor de inima, tensiunii arterilae ridicate si retinerii de fluide.
-Se recomanda sa se consume proaspete si coapte, cu tot cu samburi si membrana.
-Unii diontre cei care sufera de migrene au o sensibilitate la anumite citrice, astfel ca simpla inhalare a aromei uleioase de coaja poate declansa o criza. Daca nu aveti de unde cumpara fructe organice sau deparafinate, frecati coaja in apa fierbinte inainte sa o adaugati la mancaruri sau bauturi.