duminică, 10 iunie 2012

Tort Polar





Reteta imi apartine
Nivel avansati
Blaturi
Avem nevoie de:

Blatul rotund
 - 7 oua
-  7 lg de zahar
-  7 linguri faina
Cum facem:
 - se bat bine albusurile, apoi se aduga azaharul, urmeaza galbenusuirle si apoi la sfarsit faina. Toata compozitia e pune intr-o tava rotunda cu inel  detasabil unsa in prealabil cu margarina si tapetata cu faina. Se coace 30 min. Se face testul cu scobitoarea pentru verificarea coacerii. Blatul racit se taie in doua parti egale.

Blatul dreptunghiular
Se face un blat in tava dreptunghiulara din 6 oua. Se face dupa reteta de mai sus.

Acuma fiacre face blatuirle in functie de cat vrea sa fie tortul de mare, in functie de oala in care se va asambla acest tort.
La mine a fost un tort marisor. La inceput n-am stiu din cate oua sa fac blatul dreptunghiular si am copt un blat din 12 oua la o dimensiunea de tava 30X15 cm. Am zis ca mai bine sa-mi ramana decat sa n-am destul blat pentru peretii oalei.

Crema
Avem nevoie de:
  - 8 oua
 - 600 g zahar
 - 2 plicuri gelatina granule
 - 1 pachet de unt
 - 600 ml lapte
 - 2 ciocolati amarui
 - 5 linguri faina

Cum facem:
 - se bate cu mixerul cele 8 galbenusuri cu 200 g zahar pana se albesc galbenusurile. Apoi totul de puna intr-o cratita medie, se toarna 300 ml lapte peste compozitie. Se pune pe foc. Cu restul de lapte 300 ml dizolvam faina si cand incepe sa fiarba turnam faina in compozitie, amestecand mereu sa nu se prinda, pana se ingroasa. Pana se ingroasa crema ne punem la umflat in putina apa rece cele doua pliculete de gelatina granule.
Topim la micround ein 3 linguri de apa ciocolata amaruie. Dupa ce am amestecat-o o turnam in compozitia de oua si amestecam dar sa ne raman cat de cat buctatele de ciocolata. omogenizam tot. Punem si gelatina umflata si amestecam pana la omogenizare. Intre timp frecam cu mixerul untul cu 200 g zahar si-l pune in compozia de cioculata si iarasi amestecam pana la omogenizarea  compozitite de unt in compozitia de oua si ciocolata
 Lasam compozitia la racit.  Cand compozitia s-a racit o mutam intr-un bol mai mare de plastic. (faca asta pentru ca noi sa avem destul loc sa amestecam compozitia racita cu albucurile) Separat batem cele 8 albusuri cu mixerul, cu restul de 200 g zahar si le amestecam in compozitia racita, omogenizand din nou totul. Nu uitati conteaza foarte mult cum ati batut aceste albusuri. Trebuie batute bine, asa cum vedeti la mine in imagine la un moment dat.

Ornare:
 -  capsuni, cirese
 -  4 pachete de frisca la pachet pudra
 -  600 ml lapte
- 1 plic gelatina rosie
 - gel rosu pentru decor

Asamblarea:
Vreau sa va spun ca oala  tapetata cu folie tranaprenta si apoi pe fund cu jumatate din blatul rotun si lateral am facut prima si prima data. Mi-am pregatit oala si apoi am trecut la prepararea cremei.

Repet ca eu am copt blatul dreptunghiular destul de mult, aastfel ca n-am avut nevoie de tot. Resturile pe care nu le-ma folosit le-am pus in pungi mici si le-am baga la congelator, ele fiind bunal salam de biscuiti, trufe de ciocolata :))
Turnam crema in oala pregatita inainte. Crema nu a a coperit inaltimea blatului lateral asa ca am fost nevoita sa tai din blat, dupa cum vedeti in imagine. Am pus apoi cealalta jumatate din blatul rotund ca si capac si am acoperit cu marginile foliei trasparente peste tort, apoi l-am bagat la congelator 3 ore.
Dupa ce tortul a sta la congelator 3 ore l-am rasturnat pe o tava rotunda, am indepartat folia cu grija si l-am bagat la frigider timp in care mi-am pregatit toate cele necesare ornarii tortului.

Am spalat fructele. Am batut frisca foarte bine. Aceasta frisca o folosesc deoarece are o textura matasoasa, nu lasa gaurele la ornat si e foarte fina si buna la gust.
Am ornat tortul cum se vede in imaginile de mai jos cu posh-ul, apoi am nivelat si dupa ce am terminat l-am bagat la frigider timp in care mi-am pregatit gelatina rosie. Am scos din nou tortul din frigider si am inceput ornarea cu fructele.
Tortul gata facut ornat  se tine la frigider cat doriti d-vaostra. Crema nu curge si este foarte delicoasa.
Eu nu l-am mai bagat in congelator dar ce am facut este faprul ca am taiat sa zicem 4 felii, le-am asezat intr-o tava si apoi le-am bagat la congelator. Inainte de servire se scot si se servesc. Este o nebunie! Se poate picura sirop de fructe sau ciocolata deasupra. Pe vremurile astea calduroase este foarte bun! Sau daca nu doriti asa se poate taia felii asa cum se poate si servii normal ca un tort elegant, delicios si pe care il ti minte dupa ce ai mancat :))
Va rog daca ceva nu este in clar sa-mi scrieti pe email szamcsekv@yahoo.com

Imagini din timpul prepararii

Blatul rotund:





Crema: batem bine galbenusurile cu zaharul


Asamblarea blaturilor in oala:







 Asa trebuie sa arate galbenusurile batute:


 Faina dizolvata:
 Gelatina umflata

Am folosit ciocolata amaruie:


 Am bagat geltina umflata:

 
 Am bagat untul frecat cu zaharul:

Super omogenizat:

 Ia uitati cum am mutat crema de cioco in alt vas si ce frumos am curata peretii cu spatula de silicon! :)):


Albusurile battute foarte bine cu zaharul:



Omogenizam albusurile in crema racit de ciocolata:


Ia uitati cat a ramas din blat:


L-am taiat:































7 comentarii:

  1. Cat e de migalos, dar trebuie sa fi fost tare bun, yammiiiii :) Cred ca s-a mancat imediat, eu as fi renuntat la orice pentru o feliuta :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bine arata,iar ideea de tort si de inghetata este minunata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Superb arata si imi inchipui ca e la fel de apetisant!

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci mi-ai facut o pofta cu tortul acesta, abia astept sa incerc si eu sa-l fac, doar daca nu incep sa mananc ingredientele inainte de a le pune pe toate la un loc

    RăspundețiȘtergere
  5. mama ce minunatie de tort!!!! e chiar paradisiac!sincer, as da toti banii castigati la pariuri Romania pentru o girlfreind care sa poata gati asa ceva doare pentru mine!! ahh imi imaginez trebuie sa-ti bf-ul sau sotul) bravo!

    RăspundețiȘtergere

Poti scrie aici!