vineri, 6 mai 2016

Tort polar


Blat: 
Se fac două blaturi din trei ouă, unul rotund, altul dreptunghiular.
Crema: 
 1.8 gălbenuşuri se freacă cu 200g zahăr, după care se pune la foc pe baie de aburi.
 2. 200g zahăr pudră se amestecă cu 200g unt.
 3. În această compoziţie se adaugă crema de ouă (1).
 4. 200g ciocolată se topesc şi se adaugă în crema 2.
 5. În toată această compoziţie se adaugă albuşurile spumă.
 6. Într-o tavă rotundă se aşează blatul rotund şi se tapetează pereţii tăvii cu o fâşie de tort dreptunghiular.
 7. Se adaugă crema . Se pune cealaltă jumătate de blat rotund şi se îmbracă tortul în frişcă.
 8. Se pune în congelator până a doua zi.
Se decoreaza cu frisca, in cazul meu capsunile sunt vedetele ;)

















luni, 18 aprilie 2016

Conopida cu ciuperci la cuptor

Avem nevoie de:
 - 1 conopida medie
 - 5 ciuperci mari
 - 125 g unt
 - 1 lingura mare de amidon de porumb dr.otker
 - 1 cana mare de lapte
 - 3 oua
 - 2 linguri de pasta de tomate
 - 200 g cascaval
  -sare, piper,
 - pesmet (pentru tapetat vasul)

Cum facem:
 -  Se fierbe conopida in apa cu sare. se unge vasul termorezistent  cu unt si se tapeteaza cu pesmet
 - se spala ciupercile, se taie felii  si se calesc in unt ( se trag la tigaie). Se face un sos din unt, amidon, lapte si pasta de tomate, sare si piper.  Acest sos se raceste putin dupa care se adauga ouale batute, cipercile si 100 g cascaval ras. Se toarne sosul peste conopida, apoi se presara restul de cascaval (100g). Se da vasul la cuptor 30 min, pana se aureste compozitia deasupra.
Se poate servi asa simplu, sau langa orice fel de friptura!









sâmbătă, 9 aprilie 2016

Escalop de porc cu piure de cartofi




Avem nevoie de:
-10 felii cotlet porc 
-ulei 
- faina
-1 lingura boia de ardei dulce
- 200 ml vin alb
- cimbru uscat
- sare si piper 
Cum facem:
Cotletele de porc se bat usor cu ciocanul pentru snitel.
Se trec prin faina apoi se prajesc pe ambele parti, pana devin aurii.
Cotletele prajite  se  scot intr-un bol iar in uleiul ramas adaugam restul de faina . Calim faina cam 1 minut,  apoi se adauga vinul, cotletele , boia de ardei dulce , sare si piper dupa gust. Se lasa sa fiarba cca 20-25 min, la foc mic. Daca sosul scade prea mult se mai adauga apa sau vin.











duminică, 6 martie 2016

Tort cu mere si nuca



Avem nevoie de:

400 g zahar (200g pentru zahar ars si 200g pentru blat)
120 g faina
3 oua
700 g mere (9 bucati)
1 pahar de nuci
4 linguri de sirop din dulceata de visine (sau ce vreti voi)
50 g unt
4 linguri zahar
1 pahar apa
 vanilie

Cum facem:
Se pune zaharul pe foc si se amesteca in permanenta. Cand e gata zaharul ars tapetam cu el bine vasul si il lasam deoparte. Intre timp curatam merele de coaja si le scoatem mijlocul. Le-am scufundata intr-un vas cu zeama de lamaie.Pastram cojile pentru ca le vom folosi mai tarziu. Se bat ouale cu zaharul,pana isi tripleaza volumul, apoi adaugam faina foarte usor amestecand cu o lingura de lemn de jos in sus. Siropul de la dulceata se amesteca cu nucile (jumatate din cantitate trebuie macinata cealalata doar tiata cu cutitul). Cantitatea acestui amestec depinde de cat de mare e gaura din mijlocul marului, Deoarece aceasta trebuie umpluta foarte bine altfel intra aluatul. Vasul cu zahar ars e uns cu 50 g unt.Apoi se aseaza in el merele umplute cu amestecul de nuca. Se toarna aluatul si se pune la cuptor. Pana cand tortul e la cuptor facem un sirop din 4 linguri de zahar, un pahar de apa si cojile de la mere, se pune siropul intr-un vas si se lasa la racit. Se verifica cu scobioarea cand e copt tortul. Se lasa foarte putin asa apoi se desprinde cu mana blatul pe margine apoi se rastoarna pe farfurie. (eu l-am lasat tot asa).Cand se raceste se toarna siropul




















duminică, 6 decembrie 2015

Biscuiti cu ciocolata




Biscuiti pentru Mos Nicolae!
 Evident ca ii fac dimineata devreme! Va dau si voua reteta!
 Ingrediente pentru cca. 30 de bucati:
– 125 g unt
– 150 g zahar
– 1 ou mare
– 50 g cacao
– 175 g faina
– 1/2 lingurita esenta de vanilie sau rom
– un praf de sare
– 1/2 lingurita praf de copt
– 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
Mod de preparare:
Frecati bine untul cu zaharul tos. Incorporati oul batut si cacaua, faina, esentele, praful de sare si praful de copt. Adaugati ciocolata rasa. Modelati aluatul in forma de bila si puneti-l la frigider pentru cca. 25-30 de minute. Daca va grabiti, puneti-l la congelator 10 minute.
Incalziti cuptorul la semnul 4 sau la 180 grade C (foc potrivit).
Tapetati cu hartie de copt o tava mare (de la aragaz) si asezati, la distanta unele de altele, bile (potrivite) din compozitie, modelate in palma. Dati la cuptor timp de aprox. 12 minute.