sâmbătă, 29 decembrie 2012

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

 
 
 
 
Avem nevoie de:



Pentru aluat: 500 ml apa, 250 g margarina la pachet ,50 g zahar tos, 360 g faina 6 oua, un praf de sare Pentru crema de vanilie: 4 oua, 270 g zahar tos, 200 g faina, 750 ml lapte 5 pliculete de vanilie
Pentru glazura: 150 g cioclata amaruie, 200 ml frisca lichida

Cum facem:

Pentru prepararea aluatului, punem apa intr-un castron (sau o cratita, folosim un vas care poate sa fie pus pe flacara), adaugam margarina necesara si lasam pe foc pana se topeste margarina. Dupa ce margarina s-a topit, adaugam zaharul tos, un praf de sare si amestecam pana zaharul se topeste.

Cand zaharul s-a topit, tragem castronul de pe foc si adaugam faina toata odata si o amestecam cat mai repede si bine cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza complet si se formeaza o coca tare, nelipicioasa. Lasam coca sa se raceasca pana ajunge cat de cat la temperatura camerei, apoi adaugam ouale treptat, pe rand, amestecand dupa fiecare ou pana se inglobeaza complet in coca respectiva (deci nu punem ouale toate deodata,ci le punem rand pe rand).

Tapetam o tava cu hartie de copt si din coca obtinuta se formeaza eclere lunguiete, cu ajutorul posului si punem tava in cuptorul preincalzit si lasam la copt 30 minute pana devin usor rumenii. Dupa ce s-au copt, scoatem eclerele si le lasam sa se raceasca complet, abia apoi le vom umple cu crema.

Dupa ce eclerele s-au racit, le taiem pe mijloc cu un cutit, nu de tot, ci atat cat sa se mai tina intr-o parte si le umplem cu crema de vanilie, folosindu-ne de sprit, sau de o lingura.

Cum facem crema:
 -spargem ouale, le punem intr-un castron si le batem bine cu telul. Cand ouale sunt bine batute, adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si batem din nou cu telul compozitia pana la omogenizare., dupa care adaugam faina si amestecam din nou. Turnam si laptele si amestecam pana se omogenizeaza bine. Dupa ce am incorporat toate ingredientele, punem vasul cu fundul intr-o cratita cu apa si lasam crema astfel obtinuta sa fiarba pe baie de aburi pana se ingroasa, circa 15 minute. Daca aveti ghinionul si nu vi se ingroasa crema, puneti vasul cu crema direct pe flacara, dar amestecati continuu, ca sa evitati afumarea si prinderea pe fundul cratitei, si eventual mai adaugati 1-2 linguri de faina in compozitie,dupa care amestecati cu telul foarte repede pentru a nu se forma cocoloase. Dupa ce crema s-a racit se amesteca cu 200 ml de frisca batuta!

Pentru glazura, luam o craticioara, rupem in ea ciocolata bucatele, adaugam frisca lichida punem craticioara pe foc, la fiert, pana se topeste ciocolata si se obtine o compozitie omogena.