marți, 25 august 2009

Baile Herculane

Ceva foarte important pentru doritori!
1. In fiecare om exista 100 g sulf activ, care se cere reinnoit in permanenta si in special in bolile cronice ale aparatului locomotor, respirator, boli arteriale si venoase, ginecologice in care se manifesta o adevarata '"foame de sulf" a organismului. Calea cea mai fiziologica de a obtine sulf acid este o cura termala.
2. Gruparile active SH - constituie un puternic agent REDOX, inbunatatind radical metabolismul glutanionului B1, C si H in organismul uman, activand neumeroase enzime, participand la procese antioxice in ficat si intestin, reeducand procesele alergice.
3. Actiunea antioxidanta progresiva, la nivel molecular, a sulfului termal, poate redue procesele celulare de imbatranire (extrapoland teoria factorilor oxidanti - blocanti, in imbatranire - a prof. Dr. Johan Bjorksten, Wisconsin,SUA).
4. Cercetari electrofiziologice recente ca tegumentul uman contine sute de "pori electrici" in functie de contactul cu mediul electric inconjurator. Aceasta functie poate fi reechilibrata la nevoie, una din metode fiind practicarea acumpuncturii si contactul cu moleculele active electrochimice intr-o baie termala.
5. O cura termala este lucrul cel mai indicat in bolile reumatice cronice, in alergiile cronice, in intoleranta la medicamente.
6. Tratamtul bolilor digestive si de nutritie cronice are o evolutie din cele mai favorabile dupa un tratament cu ape minerale.
7. Izvorul Argus este indicat in afectiuni oculare cronice, in special bleforconjunctivite infecto-alergice.
8. Apa vie, din locul unde capetele muntilor se intalnesc, nu este numai o legenda! sunt moleculele active din "laboratoarele" fierbinti ale pamantului din Valea Cernei, de la 2000 m adancime.
9. Aeronizarea negativa crescuta, specifica statiunii, are un efect net sedativ si biotrofic asupra organismului.
10. Climatul submediternean de crutare, propriu Bailor Herculane, pemite o cura eficienta in orice sezon.(dupa cele scrise de Prof. Univ. Ilie Cristescu)Sper ca v-am convins sa mergeti!Da, aerul are efect sedativ...am dormit acolo ca ursii, nu ma puteam trezi si la amiaza dormeam si eu cu stefan!Am vazut tot felul de locuri intersnate si am tras o singura concluzie: avem locuri extraordinare, o istorie intreaga....cladiri .....monumene istorice construite din vremea Imp. austro ungar, de fapt...Herculane era granita dintre Ungaria si Romania...si gara este in stil maur(construita in 1879), ce mai...foarte intersant.....dar Romania nu le stie valorifica. Daca nemtii aveau aceste locuri totul era lux si foarte intretinut(dau un ex) si nu lasat in paragina. Nici nu va puteti da seama ce comori avem in tara!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Si acum sa va explic o scurta istorie si nu cum se spune de catre prof/invatatori la copii ca" Herculane este facut de Hercules":))
Faima orasului a fost data de valoarea terapeutica exceptionala a izvoarelor termominerale, folosite de daci, dar puse in valoare de legiunile romane care au cucerit Dacia in 106 d. Chr. Legiunile imparatului Traian au construit vestitele terme si au intemeiat, in anul 153 D. Chr. localitatea de pe malurile Cernei pe care, datorita minunatelor izvoare termale, o inchina eroului lor Hercules (idolul lui Traian cu care era comparat) si o numesc Ad aquas Herculi sacras ad mediam - La apele sacre ale lui Hercules.Deci asa sta treaba!si cum sta treaba mai precis:Timp de 165 de ani romanii au utilizat fara intrerupere izvoarele miraculoase. Din perioada romana s-au pastrat numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede,tabule votive. Dupa retragerea administratiei romane baile au decazut.In anul 1716 Banatul este eliberat e catre Imperiul Habsburgic de sub ocupatia otomana. In anul 1737 imparatul Carol VI ordona reamenajarea bailor. Cultul bailor romane este perpetuat de imparatii austrieci care reconstituiesc din temelie statiunea.Ea devine in sec. XIX una din cele mai frumoase statiuni balneare europene. Europene fratilor! Din1 iunie 1919 statiunea trece sub administratie romaneasca......e na! Si uite ca s-a distrus!
Multi vin sa admire statuia lui Hercules si habara n-au ce inseamna asta! Apa fierbinte care curge la un izvor.....e cica foarte buna pentru diabetici.....si alte cele....am gustat-o, se bea atunci imediat (nu se tine in sticla) e rea de tot...eu n-am putut inghiti decat prima dusca:))! Am mers la alt izvor unde curgea apa minerala potabila, adica era rece si fara gust. Pe astea o bagam in 10 sticle si le aduceam acasa sa le bem. Apa de asta am baut acolo si nu alta ca apa potabila. Apoi un alt izvor...cica te faci la ochi cu apa aia (nu prea am inteles tehnica) e buna pentru cei care au probleme cu ochii.
Altceva:
Dupa ce faceam baie la strand (unde mergeam noi se cheama Sara Sons si erau 3 bazine) trebuie acasa neaparat sa faci dus ca altfel ti se impute lejeria de pat...si toata casa. Apa in starnd este reinoita zilnic si are bazin mic pentru copii (acolo am stat mereu cu stefan) e calda ca-n vana...calda de tot.Nu au copii cum sa se raceasca!Pentru pensionari este un anumit program:au bilet de trimitere prin CAS la un hotel, unde apoi se fac anumite proceduri.Este un medic la hotel care intai consulta batranii si apoi stabileste ce bai anume sa se faca. Acele bai (proceduri) se fac in incinta hotelului. Daca mergi pe cont propriu te poti caza acolo unde vrei: pensiune,hopte, casa particulara, te duci la strand cu apa termala si te poti duce si la "7 izvoare"(care ela 4 km de statiune). Aici este apa foarte fierbinte, direct din izvor, unde te bagi in apa si stai in apa fierbinte max 10-15 minute, nu mai mult. E foarte periculos sa stai mai mult (unii au murit de la asta). copii nu au ce cauta aici.Tariful la hotel de 3-4 stele este de 200ron, apoi la casa particulara cu conditii este 100 ron iar la conditii medii, adica doar dormit + baie este 50 ron.
Mult mai multe poze vedeti aici:
http://veronica.forumhit.ro/romania-f75/baile-herculane-t4554.htm
Incep cu ceva foarte sanatos si care imi place la nebunie:afinele. cateva zile am papat aceste afine amestecate cu miere, cam 500 g/zi :)).Ceva ce m-a fascinat: desenele in stil maur:
Strandul cu apa termala:


Biserica romano-catolica era facuta pentru Printesa Sissi. Venea aici si avea unde sa se roage. De fapt ea si-a consstruit-o:
Aer curat si sanatate:In stg se vede crucea impreuna cu stalpul pe care srie:Baile Herculane

Intrarea in Baile Herculane:

Un comentariu:

  1. ce frumos ai descris herculanele, statiunea mea favorita, nu numai de concedii dar si de weekend, cata emotie mi-au povocat pozele si descrierile postate de tine, sa traiesti Veronica! te tzuc

    RăspundețiȘtergere

Poti scrie aici!