duminică, 13 noiembrie 2016

Prajitura cu ciocolata





Pentru blat avem nevoie de:

– 300g zahar
– 250g faina
– un pliculet praf de copt
–  90 g cacao
– 2 oua mari (3 daca sunt mai mici)
– 250 ml smantana grasa
– 120g unt topit
– 250 ml de cacao cu lapte) 

Cum facem pentru blat:

Incingem cuptorul la 180°C si tapetam  hartie de copt o tava dreptunghiulara. Apoi, in bolul de la mixer punem ouale, smantana, zaharul si untul topit. Le amestecam bine, 5 minute la viteza medie, apoi punem faina  impreuna cu sarea, praful de copt si cacaua, amestecam bine. La final punem cacaoa cu lapte si amestecam pana avem o compozitie omogena, pe care o turnam in tava. Coacem blatul 20-25 min sau pana trece testul scobitorii. Il scoatem din cuptor, Il lasam sa se raceasca la temperature camerei, apoi il invelim in folie alimentara si il lasam peste noapte.
Blatul este unul cu totul special, sfaramicios, foarte gustos! Aceste se coace cu o zi inainte de a fi asamblata prajitura.

Pentru crema avem nevoie:
- 150 g zahar
- 50 ml frisca lichida
- 50 ml apa rece
- 40 g cacao
- 150 g ciocolata amaruie
- 200 g zahar
 - 1/2 fiola rom
 - 250 g rama (1 cub)

Cum facem:

Amestecam 150 g de zahar cu apa,frisca lichida si cacaua si le punem pe foc amestecand cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul. Adaugam ciocolata si mai lasam pana aceasta se topeste.
Crema se da la racit!
Cubul de rama si crema trebuie sa aibe aceeasi temperatura inainte de a fi amestecate ( temperatura camerei). Punem cubul de rama intr-un vas, apoi adaugam treptat cate o lingura din crema racita! Adaugam si esenta de rom.

Taiem blatul in doua, a doua zi, punem crema, apoi a doua jumatate de blat. Dam la frigider 2 ore dupa care facem glazura

Glazura:
- 250 frisca lichida
-100 g ciocolata amaruie

Se pune frisca intr-un vas impreuna cu ciocolata rupta patratele, se amesteca totul pana se aceasta se topeste si totul se omogenizeaza. Glazura se toarna incet cald peste prajitura rece, se intinde toata uniform si se da iarasi la rece! Deasupra puteti pune ciocolata alba taiata marunt cu cutitul.
Prajitura se taie cu un cutit lung subtire pe care il inmoiem in preleabil in apa calda.