sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Prajitura Dino




Avem nevoie de:
-150 gr unt
-160 gr biscuiti de cacao
-200 gr ciocolata amaruie
-2 linguri coniac  (eu am pus Metaxa)
-250 frisca lichida
-15 gr gelatina
Sosul pentru ornat:
-50 gr ciocolata amaruie
-50 ml lapte

Cum facem:

Untul se imparte in jumatate. Se topesc 75 grame de unt intr-un ibric. Intre timp se zdrobesc la robot biscuitii, apoi se amesteca cu untul.
Intr-o tava de chec se pune o folie transparenta si se aseaza compozitia de biscuiti. Se preseaza bine si se da la rece pana preparam crema. La bain-marie topim ciocolata, o racim usor si adaugam coniacul si frisca, apoi adaugam si untul ramas( 75 gr).
Gelatina o inmuiem in apa si o punem din nou la foc pe baie de abur( intr-un vas) si fara sa o fierbem amestecam bine sa se dizolve complet. O adaugam in compozitia de ciocolata.
Turnam totul peste blatul din tava si dam la rece peste noapte. A doua zi rasturnam pe un platou scoatem folia si ornam cu sosul facut din lapte si ciocolata( topita pe baie de abur).
La decor punem cocos sau fulgi de ciocolata!







sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Tort cu 3 feluri de ciocolata




Tort mare, deci pentru portie dubla.

Pentru blat avem nevoie de:

- 120 g nuci

- 200 g zahar pudra

- 40 g cacao

- 8 albusuri

Cum facem:

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute spuma tare se adauga zaharul pudra.
Se adauga cacaoa si nuca macinata si amestecam pana cand obtinem un amestec omogen.
Adaugam amestecul intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si dam blatul la cuptorul incins la 180 C timp de 20 minute

Pentru crema:

Avem nevoie de:

- 250  ml frisca

- 400 g ciocolata alba

- 1 plic de gelatina dr. otker granule

- 400 ml frisca

Cum facem la creme:

Ciocolata alba se topeste  pe foc mic impreuna cu 250 ml frisca

In ciocolata topita adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Dam compozitia la racit amestecand din cand in cand. Batem frisca 400 ml apoi incorporam ciocolata racita in frisca batuta si amestecam cu lingura de lemn usor pana la omogenizare.
Obtinem o crema spumoasa, foarte usoara, pe care o turnam peste blatul copt si racit complet.
La fel procedam si cu celelalte feluri de ciocolata: amaruie si lapte
Foarte important de stiut la montarea tortului. dupa ce punem blatul intr-o forma cu ineld etasabil, turnam prima crema dupa care dam la frigider 1 h cel putin, apoi a doua crema si iarasi la frigider 1h si urmeaza a treia crema. Inelul se desface a doua zi, dupa care il ornam asa cum ne dicteaza inima ;)
eu am urmat marginea cu ciocolata si decorurile sunt din amertipan facurte de mine.