miercuri, 31 octombrie 2007

Prajitura cu visine


Avem nevoie de:

-3 galbenusuri
-12 linguri zahar
-12 linguri ulei
-12 linguri lapte
-12 linguri faina
-1 praf de copt
-1kg visine
Cum procedam:
Galbenusurile se freaca cu zaharul. Se adauga apoi ulei, lapte, faina, praful de copt. Se pune toata compozitia intr-o tava mare. Se adauga visinele (daca vreti le puteti trece prin faina sa nu se duca chiar asa la fund). Puneti visinele una cate una pe unde vreti. Se da la cuptor 30 min. Se scoate din cuptor si se pun albusurile batute cu 3 linguri de zahar si se mai lasa 10 minute cu usa de la aragaz semideschisa. Eu am pus frisca batuta la plic dr. oetker(3 plicuri)in care am picurat un pic de colorant rosu alimentar si a iesit putin roz.

luni, 29 octombrie 2007

Tort diplomat cu fructe de padure (capsuni, fructe de padure, ananas+portocale, mandarine)



Ingrediente:

-20g gelatina
-5 oua
-fucte de padure -1kg
-1/2 l lapte
-1 lingura faina
-300 g zahar
- 400-500 g frisca vegetala HULALA
-1 intaritor frisca
-1 pachet piscoturi Savoiardi
Gelatina se pune la inmuiat in jumatate cana lapte caldut( sa stea 30 min). Galbenusurile se amesteca cu zaharul si faina.Laptele cu galbenusurile si zaharul se pun la fiert.Se amesteca pana se ingroasa si se ia de pe foc(trebuie sa amesteca cu lingura de lemn si sa fim atenti sa nu se prinda, nu e voie sa se faca cocoloase sau sa se stranga oul). Cand s-a ingrosat dam deoparte si punem gelatina inmuiata in lapte in prealabil si amestecam. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Batem frisca cu intaritorul si albusurile spuma. Cand crema e rece se amesteca cu frisca si albusurile spuma.

Cum se procedeaza mai departe:
Se tapeteasca o cratita cu folie transparenta(voi alegeti ce dimensiune va avea oala, as va fi si tortul). Piscoturile se scufunda intr-un suc(de ex. suc de ananas...sau suc prigat). Practic doar se intorc pe o parte si pe alta in suc, altfel se inmoaie prea tare. Se imbraca cu ele peretii cratitei. Se aseaza pe fundul cratitei fructe (eu am pus capsuni sau ce vreti voi) dupa imaginatia fiecaruia. Se toarna jumatate din crema si se mai pun fructe.Se pune si restul de crema si se aseaza piscoturile care vor fi "fundul" tortului. Se da la frigider. Se intoarce a doua zi. (puteti pune si mai multe piscoturi in crema…puneti crema cata vreti apoi piscoturi…tot asa , ultimul strat sa fie de piscoturi).Se introduce la frigider 24 ore.
A doua zi se ia un platou care sa fie suficient de mare cat sa stea bine tortul pe el si se aseaza deasupra cratitei. Cu mainile tinand manerele cratitei si degetele mari tinand platoul, printr-o miscare brusca se rastoarna. Se ridica cratita.Se inlatura folia.

Nota:In oala trebuie sa fie folie transparenta peste tot, adica si pe fund(care apoi va fi partea de sus).Daca vreti fructe deasupra tortului bagate in gelatina intai puneti fructele cu gelatina si bagati la frigider pentru 4 ore apoi faceti restul tortului.Deci, se prepara 2 plicuri de tort gelee rosu sau transaprent dupa instructiunile de pe plic(dar nu puenti 500 ml suc si 300 ml suc) si apoi aranjati fructele in oala si peste turnati gelatina asta calda. Dati la rece 4 ore.Urmeaza restul tortului:crema, piscot, crema, piscot, crema, piscot.
Eu asa fac: pun mai multe straturi de piscot si crema.

Prajitura "LCD"


Foaia maro:

-125 g unt sau margarina pt prajituri (eu am pus margarina rama)
-5 linguri zahar
-1 ou
-1 lingura cacao (eu am pus 2)
-12 linguri cu varf cu faina1 lingurita bicarbonat alimentar stins cu otet.
Se amesteca toate acestea si se coc 2 foi pe dosul tavii.Intotdeuna se intampina dificultatati la foile astea. Foaia este foarte frageda. Se intinde cu sucitoarea pana se poate pe hartie cerata apoi se continua cu mainile la intins, cu degetele mai precis. Eu am pus hartie cerata pe dosul tavii. Intai am modelat aluatul pe hartie cat de mare e tava apoi am pus pe tava si am copt. Am lasat foaia pe hartie dupa ce s-a copt si cand am asamblat prajitura am pus-o direct cu hartie pentru ca se rupe usor. Sa nu va enervati ca asa sunt foile astea. Ea nu trebuie sa fie uniforma, adica drepta oricum inauntrul prajiturii nu se vede.

Foaia alba - pandispan

Prajitura desteapta

Ii spune asa deoarece la copt se separa singura:))


Avem nevoie de:

- 8 oua
- 1 litru lapte dulce rece
-250 g unt sau margarina
-300 g zahar tos
-10 linguri faina
-50 g zahar vanilat
Mod de preparare:

duminică, 28 octombrie 2007

Biscuiti "Spirale colorate"


-reteta Daneza
Ingrediente:
-250 g faina
-50 g amidon
-200 g unt
-150 g zahar
-1 praf de copt
-3 linguri (60 g) smantana
-vanilie
-coaja rasa de lamaie
-cateva picaturi de colorant alimentar rosu si verde.
Faina se amesteca cu amidonul si praful de copt, se adauga untul rece taiat bucatele si smantana amestecata cu zaharul, vanilia si coaja rasa de lamaie. Se imparte aluatul in 4, doua parti se pastreaza albe, intr-un se adauga colorantul rosu, in cealalta - cel verde. Se invelesc in film alimentar si se dau la rece, 30 min.
Puteti pune ce culori vreti d-voastra.
Se poate face si varianta cu o parte cacao si una ramane alba.
Se taie felii si se dau la cuptor la 175 grade 10 minute maxim.

sâmbătă, 27 octombrie 2007

Spanac cu copanele

Avem nevoie de:
-500 g spanac
-1 litru lapte (depinde de portie)
-2 linguri faina
-sare
-1 lingurita zahar
-2 catei usturoi
-ulei
-copanele
-condimente pentru copanele
Spalam spanacul ales si-l fierbem in apa 15 minute:

-il punem la scurs intr-o sita mare si-l tocam bine de tot


-buna ziua va zice usturoiul


-sfaramam usturoiul cu scula de asta:



-punem in cratita un pic de ulei si apoi calim un piculet usturoiul



-stingem usturoiul cu lapte,adaugam spanacul tocat si completam cu lapte. Lasam sa se lege 10 minute, sa fiarba.


-pregatim rantasul din faina si un pic ulei si punem in spanac apoi lasam 10 minute sa fiarba faina sa nu ne doara burta:))
-adaugam 1 lingura mare de smantana si gata....lasam compozitia deoparte.
-am pus 2 copanele(doar pentru Stefan) la inabusit in tigaie sub capac cu apa iar la sfarsit
am lasat un pic sa se rumeneasca


-iaca finalul:


POFTA BUNA!

vineri, 26 octombrie 2007

Placinta cu branza de vaci

Alte poze si AICI


Pentru aluat, pentru cele 2 foi avem nevoie de:
-7 linguri de lapte
-7 linguri de ulei
-6 linguri de zahar
-1 ou
-1 lingurita bicarbonat
-1 lingurita otet
-400 gr. faina
Pentru umplutura avem nevoie de:
-500 g branza vaci
-1 pahar zahar
-stafide
-2 plicuri zahar vaniliat
-2 oua
-2 linguri faina
-2 lingurite gris
Cum procedam:

joi, 25 octombrie 2007

Tort cu crema de zahar ars

Ingrediente:
-topim 150 g zahar in oala in care facem tortul. Dupa ce se topeste zaharul tapetam oala pe margini, invartind-o(avem grija sa nu pe picure zaharul pe maini ca vai de noi). Lasam la racit timp in care preparam crema si blatul:
pentru crema avem nevoie de:
-8 oua intregi
-1 litru lapte.
Toate acestea se mixeaza bine de tot.
Pentru blat(facem in alt castron):
-5 oua intregi
-1 cana zahar
-1 cana faina
Amestecam ouale cu zaharul si laptele cu mixerul, apoi adaugam faina si mixam bine, bine de tot.
Turnam in oala cu zaharul racit pe margini intai crema apoi turman blatul. O sa ziceti ca se vor amesteca dar la copt ele se despart fiti sigure de asta. Se da la foc cel mai mic timp de 1 ora dupa care se scoate si se incearca aluatul cu scobitoarea. Se lasa la racit in oala apoi se introduce la firigder pana maine zi(asa zice reteta). Se rastoarna pe o farfurie si gata...Eu dupa ce l-am scos din cuptor, dupa 3 ore l-am intors si a fost ok. Se poate orna cu frisca sau lasa asa original!!!!
Este o reteta sigura si mi-a fost si mie teama ca nu iese dar merita sa incercati.
-topim 150 g zahar in oala in care ramane tortul:

-mixam cele 8 oua cu 1 litru lapte (zahar nu am pus daca vreti puteti pune 150 g zahar)

-e bine mixat daca e cu spuma(bulbuci) deasupra:

-pregatim blatul in alt castron:mixam cele 5 oua cu 1 cana zahar si 1 cana faina.

-mixam aluatul foarte bine. E important sa fie mixat bine!

-turnam in oala intai compozitia de crema apoi pe cea de blat
-bagam la cuptor cu foc mic, la minim timp de 1 h
-dupa ce l-am scos din cuptor lasam sa steie afara pana se raceste oala dupa care o bagam in frigider

-asa arata dupa 3 ore la rece


-l-am bagat in firigider seara si l-am scos dimineata


Felia!

miercuri, 24 octombrie 2007

Ciorba de fasole uscata cu sunca de porc afumata

Ingrediente:
-600 g fasole uscata aleasa
-sunca afumata de porc, ciolan
-2 morcovi
-sare, piper
-2 cepe
-patrunjel verde (eu nu am avut)
-4 foi de dafin
-boia dulce
-ulei
-2 linguri faina

-In prealabil fasolea se fierbe de 2 ori, cat sa dea in clocot si  apoi se arunca apa de pe ea

-punem ceapa la calit in putin ulei

-punem fasolea peste ceapa
-completam cu apa(mentionez ca oala este mare)
-si iaka ciolanul de porc cu os
-morcovul pregatit taiat pe care il vom adauga peste 30 minute de fierbere, in oala
-ia uitati ce mi-a dat de furca nesismtitu' (osul ramane pentru alta data, ca e bun sa fiarba la alta ciorba)


-punem foile de dafin si acoperim cu capac
-timp de 2 ore jumate trebuie sa fiarba pe foc mic


-nu am mai pus sare ca a fost destul de sarat de la sunca
-dupa ce a fiert fasolea ne pregatim sa facem rantasul, c-avem si de ala...
-punem 2 linguri in tigaie de faina si amestecam cu lingura:


-trebuie sa arate cam asa:

-punem boiaua si amestecam odata repede dupa care stingem cu zeama din fasole pe care o luam cu polonicul din oala.Operatiunea asta o facem foarte repede deoarece daca tinem mult boiaua pe foc ciorba va fi iute.

-fierbe totul asa frumos:

-servim cu muraturi, ardei iute,varza murata fiecare cu ce vrea:

-mai aproape:

POFTA BUNA!

Rulada Punch



Ingrediente blat:

-5 oua
-1 virf cutit sare
- 100 g zahar
- 100 g faina
-1 pachet zahar vaniliat
Umplutura:
-resturi ramase de blat cam 400 g sau biscuiti sfaramati
-lichior coniac ce doriti, cam 2 pahare, sau puteti pune si rom
-150 g ciocolata topita de care doriti
-zahar pudra cat doriti
-70 g cacao
-100 g unt topit
-2 linguri de gem
Cum facem blatul:
Cuptorul se incinge la 220C. Galbenusurile cu 1/3 din cant. de zahar si zahrul vaniliat se mixeaza pina ce zaharul sa topit. Albusurile se bat spuma ,adaugand sarea si restul de zahar. Spuma trebuie sa fie tare. Spuma si faina se amesteca usor cu masa de galbenusuri si se torna in tava. Totul se coace ca.15 min. Dupa coacere, blatul se rastoarna pe un servet de bucatarie ud, se trage hirtia de copt si se ruleaza.
Cum facem umplutura:
Resturile de blat sau biscuitii se zdrobesc in asa fel incat sa ramana bucati mai mari. Se adauga cacao, romul sau ce coniacul, untul, zaharul pudra, ciocolata topita si se amesteca pana se omogenizeaza bine. Se face un sul cu ajutorul foliei de plastic si se pune in miflocul blatului racit, rulat.
Asamblare:
-desfacem rulada rulata racita
-ungem cu cele 2 linguri de gem , asta obligatoriu.
-apoi punem sulul negru punch in mijlocul blatului
-rulam totul
-acoperim cu glazura
Glazura:
-se face o glazura din lamaie si zahar pudra si se adauga esenta de capsuni sau doar colorant alimentar. Se presara ornamente colorate. Puteti pune ce glazura doriti d-voastra: ciocolata, sau presarati doar cacao, etc.

marți, 23 octombrie 2007

Prajitura turnata cu branza de vaci







Ingrediente:
-2 oua intregi
-9 linguri zahar
-9 linguri ulei
-9 linguri lapte
-12 linguri faina
-1 lingura de praf de copt
Se freaca ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se freaca pana se incorporeaza. Se amesteca faina cu praful de copt si se pune peste amestecul precedant alternnnd cu laptele. Aluatul trebuie sa curga cand e luat cu lingura dar sa fie mai gros decat cel de clatite. Se unge tava cu unt si se presara cu faina. Se toarna jumatate din aluat si se baga pentru 10-12 minute la (180C) in cuptor preincalzit. Se scoate si se pune branza sau merele, se toarna restul de aluat si se pune la copt pentru 40minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar pudra, se taie cand este racita complet.
Umplutura:
500 g branza de vaci se amesteca cu 4 oua, un praf de sare, 5 linguri de gris si o mana buna de stafide; se lasa deoparte si se adauga 5-6 linguri de zahar (sau dupa gust) si un plic de zahar vanilat numai inainte de a o pune peste aluat (deci cand prima jumatate din portia de aluat a fost coapta 10-12 minute).

luni, 22 octombrie 2007

Tort cu capsuni si iaurt







Ingrediente:
Pt blat:
-2 oua
-2 linguri apa fierbinte
-2 linguri ulei
-6 linguri zahar
-7 linguri faina
-1 lingurita praf de copt
-Batem ouale impreuna cu apa fierbinte si uleiul. Adaugam zaharul, faina si praful de copt.
-Turnam compozitia intr-o forma intr-o forma rotunda de tort.
-Si o dam la cuptor, la temp de 180 grade C, pt 25 de minute.
-Dupa ce se coace, se lasa la racit.
Pt crema avem nevoie de:
-400 g iaurt de capsuni
-200 ml frisca lichida ( care vine batuta)
-2 pliculete gelatina dr. oetker granule.Mai avem nevoie de 500 g capsuni si 2 plicuri de gelatina gele rosu, astea sunt pt décor.
-Punem iaurtul pe foc sa se incalzeasca nu sa fiarba, bagam gelatina dizolvata in prealabil 10 min in apa rece si amestecam pana se dizolva gelatina in iaurtul cald. Compozitia nu trebuie sa fiarba ci se tine pe foc pana se dizolva gelatina. Lasati un pic sa se raceasca, putin de tot, iar dupa aceea amestecam cu frisca batuta. Dam crema pt 30 de minute la rece sau pana se incheaga.
-Intre timp taiem cubulete capsunile.
Asamblare:
-Pe blatul racit intindem crema
-Adaugam capsunile taiate cubulete
-Am pregatit glazura(tort gele rosu dr. otker), cum scria pe plic, eu am pus in loc de apa suc de portocale.
-Turnam glazura peste capsuni
- bagam la rece pt 2 ore.